regenboog
2020

Het gaat je allemaal te ver, Anuar? Nee, jij gaat te ver! Veel te ver!

Grensoverschrijdende grappen maken en vervolgens doodleuk zeggen: “Maar ik ben gewoon eerlijk,” is je verschuilen achter je eigen hypocrisie. Zo van: ik ga nu een groep mensen beledigen en dat vindt iedereen prima want mensen waarderen het als een mens eerlijk is. Ga toch weg, Anuar! Zo makkelijk kom je er niet vanaf.

Voor comedian Anuar is veel vreemd dezer dagen. Hij snapt er niets van. Volgens hem, kan alles maar tegenwoordig. Daar heeft hij moeite mee. In zijn huidige theatershow “Eerlijk” uit hij zijn ongenoegen hierover.

De MeToo-beweging vindt Anuar nergens voor nodig. Homo’s moeten nooit de kast uitkomen. Die kast moet je dichttimmeren, zegt hij. En transgenders, daar moet hij helemaal niets van weten.

Mensen die anders zijn dan Anuar, begrijpt hij niet. Je bent toch geboren als heteroseksuele machoman of niet? Nee, Anuar, er zijn heel veel verschillende soorten mensen op de wereld. Newsflash! Wake the fuck up, mensonvriendelijke machoman!  

Anuar staat versteld door transgender Nikkie de Jager/NikkieTurtorails. Hij begrijpt niets van mensen wiens geboortegeslacht niet overeenkomt met hun genderidentiteit. Voor hem is het onmogelijk dat je in het verkeerde geslacht bent geboren. Hij wordt er lacherig van. Heel erg lacherig! Hij wordt  morgen toch ook niet wakker met de wens om een dier te willen zijn?

In een interview met het AD van 2019 zei Anuar nog: “En gelovig christen, bouwvakker of transgender, ik maak contact en laat ze lachen.” Hoe maak je in vredesnaam contact met transgenders in deze show van je, Anuar? Door ze belachelijk te maken? Ze uit te lachen? Is dat contact maken? Is dat respectvol?

Anuar is van Nederlandse en Marokaanse komaf en waar zijn collega’s met dezelfde culturele achtergrond zoals Ali B en Najib Amhali bruggenbouwers zijn in het theater, vernielt hij alle bruggen in één enkele avond. Vooroordelen die Nederlanders over Marokkanen in Nederland hebben, bevestigde Anuar in plaats van ze omver te tackelen. Anuar is hier in Nederland geboren, maar heeft duidelijk integratieproblemen.

Na zijn show zullen (Nederlandse Marokaanse) homo’s het alleen maar moeilijker krijgen om uit de kast te durven komen. Hij spoort ze namelijk aan daar voor altijd in te blijven, zoals een neef van hem in Marokko die overduidelijk homo is, volgens Anuar nooit voor zijn seksualiteit uit moet komen. De uitgang van die kast moet volgens hem dichtgetimmerd worden. Bravo, Anuar!

Laat het wel duidelijk wezen dat je van Anuar heus wel homo mag zijn, zolang je maar in de kast blijft. Ok. Duidelijk. Wel ja, Anuar, jij mag ook zijn wie je wil zijn, zolang je maar niet jezelf bent. Wil je comedian zijn? Prima, maar grappen maken is verboden!

En om alle beledigingen dan te verpakken onder het mom van “eerlijkheid”, zoals de show is getiteld, is simpelweg verstoppertje spelen achter een deugd die hier niet opgaat. Anuar is niet oprecht. Hij spreekt zichzelf continu tegen.

Een man die tegen het einde van zijn show zegt dat je mag zijn wie je bent en er trots op moet zijn, nadat hij hele groepen aan de kant zette, is niet geloofwaardig.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

error: Content is protected !!