2019

Undercover Honeymoon

“Wij zouden nooit zoals hetero’s een honeymoon kunnen hebben hè. Dat we ergens binnenkomen en vertellen dat we net getrouwd zijn,” merkt mijn geliefde op tijdens het eten in het restaurant, terwijl ze een man en een vrouw hand in hand binnen ziet wandelen.

Tegen zonsondergang komen we bij het restaurantje met uitzicht op zee aan. Perfecte timing voor een romantisch diner aan zee! Volgens Google reviews is de vis er uitstekend, de bediening vriendelijk en de maaltijden van de dag goedkoop.

Bij binnenkomst verwelkomt een uitermate vriendelijke ober ons. We vragen om een plekje voor twee en ik geef aan dat we graag de zonsondergang bekijken. Hij kiest voor ons het beste plekje uit op het terras. De man is zeer vriendelijk, vraagt ons waar we vandaan komen en waar we logeren. We voelen ons er goed bij. De eerste minuten in dit restaurant aan de zee, voelen we ons zeer welkom. De ober lijkt ons aardig te vinden. Wij hem ook. We maken praatjes met hem en lachen wat af. “Wat een vriendelijk man!” zeggen mijn geliefde en ik tegen elkaar.

Even erna draait de boel compleet om.

Mijn geliefde slaat een arm om me heen en vanuit mijn ooghoek zie ik de ober vuur spuwen. Even denk ik dat het om iets anders gaat, maar het wordt erg snel duidelijk dat hij niets meer met ons te schaften wil hebben. We krijgen een andere ober toegewezen. De eerdere ober komt niet meer bij ons in de buurt. Die bespied ons vanachter het raam, waar vandaan hij ons argwanend in de gaten houdt. Als ik het toilet moet bezoeken en het restaurant inga, kijkt de ober me van top tot teen aan, wil me iets zeggen, maar draait zich vervolgens gauw om. Bij terugkomst op het terras, bespied hij ons niet meer vanachter het raam. Hij laat zijn afkeer nu openlijk blijken. De ober gaat in de deuropening staan en werpt ons boze blikken toe. Het is duidelijk dat hij woedend is en hij ons wel wat aan kan doen. Misschien als we een stel homoseksuele mannen waren geweest, had hij zijn woede nog wel meer geuit en ons op onze bek geslagen. Of misschien had hij ons dan van een nabije klif naar beneden gegooid.

Waar ik het restaurant vond, neem ik er ook afscheid van. Op Google Review laat ik een recensie achter. Niet uit boosheid of wraak, maar enkel en alleen om anderen te waarschuwen. “This place is not LGTB-friendly,” is de zin die ik neerpen. Die ene zin is voldoende. Nu weten anderen die in dezelfde positie verkeren, dat ze daar niet moeten wezen.

Op huwelijksreis gaan is iets geweldigs. Alle stress van de bruiloft is achter de rug en je geniet van de liefde. Als homo-echtpaar is het echter wel geregeld een “undercover honeymoon”, waarin je zo onopvallend mogelijk smoorverliefd bent op elkaar. Als je weet dat een minieme uiting van genegenheid, zoals een arm om de ander heen slaan, al oproer teweeg kan brengen, maakt dat je op de hoede en zorg je voor bescherming.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

error: Content is protected !!