2019

Vakantie voor de rijken

Vorige week was ik in Israël op vakantie. Nu zit ik in Sardinië in een vijf sterren resort voor een opdracht. Ik val van de ene cultuurshock in de andere.

Het resort is een zeer chique gebeuren. Er zijn verschillende bungalows en villa’s beschikbaar van verschillende prijsklasse. Ik bevind me in een vijf sterren bungalow, die enkele meters van het strand is verwijderd. Deze kost bijna drieduizend euro per nacht. Pierce Brosman komt aankomend weekend aan in zijn private jet en logeert in een villa van tienduizend euro. Het resort is voor de rijken.

Het is fascinerend om te zien hoe je je vakantie kan doorbrengen als je een groot budget hebt. Daarom nam ik de opdracht ook aan. Iets wat totaal nieuw voor me is, is een bron van inspiratie. Ik kijk mijn ogen uit en val van de ene verbazing in de andere. De eerste avond neem ik plaats in een van de restaurants op het resort. Er wordt een vijfgangen diner bereid door de bekende chef Thorsten Möller. Aan de tafel naast me zit een echtpaar, dat een fles wijn van tienduizend euro bestelt. De fles gaat op tijdens het diner. Ik kan alleen maar denken: dat was dus tienduizend euro. Ja. De eerste avond beland ik gelijk al in een cultuurshock.

Tijdens mijn verblijf in het resort staan er activiteiten op de planning, zo ervaar ik hoe het daar is en kan ik deze meenemen in mijn artikel. In de Thalasso lig ik in zwembaden gevuld met olie. En een schoonheidsspecialiste reinigt mijn gezicht met zuurstof. Kosten hiervan zijn bijna vijfhonderd euro.
Enkele activiteiten worden gecanceld. Hierdoor heb ik even vrij. Ik verlaat het resort om de Sardijnse cultuur te proeven. Ik neem een bus naar het dichtstbijzijnde plaatsje, Pula. Een schitterend plaatsje, met felgekleurde geschilderde huisjes en pleintjes omringd met olijfbomen. Even voelt het alsof ik in een Italiaanse film ben beland. En vlakbij Pula ligt de oudste stad van Sardinië, Nora. Dit plaatsje stichtten de Feniciërs aan het begin van de achtste eeuw voor Christus. Overblijfselen hiervan zijn nog steeds zichtbaar. Mooi stukje historie. Bij terugkomst in het resort moet ik weer even omschakelen. Aan het strand word ik verwelkomt met champagne en kaviaar. Ik ben weer terug in het chique resortleven.

In het resort word ik als royalty behandeld. Het personeel werkt hier keihard om alles zo perfect mogelijk te laten verlopen. Tijdens de lunches en diners zijn mijn glazen nooit leeg. Altijd wordt er op tijd bijgeschonken. Er zal me hier aan niets ontbreken. Overal word ik op mijn wenken bediend. Butlers en chauffeurs zijn een belletje verwijderd.
Achter de schermen neem ik ook een kijkje, in de keuken zie ik hoe alles tot in de puntjes is uitgekiend. En voordat de gasten opstaan zie ik hoe het strand zeewiervrij wordt gemaakt, zodat er een perfect ogend zandstrand voor het resort ligt. Respect voor alle medewerkers daar. Heel veel respect.

Met een modaal inkomen is een verblijf op het resort niet voor je weggelegd. Het is voor de rijken bedoeld. En als je niet tot die categorie behoort, dan is zo een zeer luxe resort een fascinerende belevenis.  Ik keek mijn ogen uit.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

error: Content is protected !!