Taylor Swift - Sweet Nothing
2022

Sweet Nothing

Het nieuwe album van Taylor Swift “Midnights” doet me terug verlangen naar haar vorige albums die ze tijdens de coronapandemie schreef en uitbracht. Van de momenteel meest beluisterde plaat ter wereld, vind ik eigenlijk maar één liedje zo aangenaam dat ik hem op repeat zou zetten.

“Sweet Nothing”, een liedje dat zo op “Evermore” had kunnen staan, het laatste album uit 2020 van Taylor Swift waarvan het arrangement niet al te ingewikkeld in elkaar zit en zeer ingetogen is, is het luisteren meer dan eens waard als het op het nieuwe album “Midnights” aankomt. Het is een puur liedje zonder te veel poespas, hetgeen wat me het meest aanspreekt: het liedje is niet overgeproduceerd.

Met een liedje dat door zes verschillende mensen geschreven is en vijf verschillende mensen geproduceerd is, zoals “Lavender Haze”, waar het album mee begint, vraag ik me af waar Taylor is gebleven. Wat is er nog van háár over? Niet veel, als je het mij vraagt. Hoe had het album geklonken als Taylor zelf alles in handen mocht hebben? Als dat had gemogen… Maar ik begrijp het hoor, er is natuurlijk een markt die bedient dient te worden (bijna de hele planeet) en daar gaat heel wat geld in om. Daarom wordt een album als deze standaard door meerdere mensen geschreven en geproduceerd om de hitmachine voort te laten duren. Maar daardoor verliest de artiest wel zijn eigen “ik”. Deze vaagt weg. Er blijft niet meer veel van over, behalve wat sweet nothings.

Op dit album, wat nu zo een week uit is, zocht ik de afgelopen dagen naar wie Taylor dan is op dit album en steeds weer kwam ik terug bij dat ene liedje, “Sweet Nothing”. Daar waar geen beat doorheen dreunt, geen synthesizers doorheen galmt en haar stem niet vervormd is (op die beginzinnen na, waar een echo klinkt, maar goed die past er wel bij en is niet storend). En de credits zelf zeggen eigenlijk al genoeg, de track is alleen door Taylor én haar geliefde geschreven is.

Als je nog niet bekend bent met het nieuwe album van Taylor Swift: luister dan tracknummer 12, “Sweet Nothing”, alleen of met je geliefde in een weiland of een strandtent of in de avond op de bank met een koptelefoon op, droom weg en geniet, en onthoud dat Taylor nog jong is en hopelijk nog veel meer van dit soort pure liedjes in petto heeft.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

error: Content is protected !!