Met oma naar de bioscoop

Vanavond ga ik naar de film. Het is oma’s  verjaardag. Oma en ik waren dol op films. We gingen samen vaak naar de bioscoop.

Hier waren wel een aantal voorwaarden aan verbonden: niet teveel seks en geweld.

Oma belde me eens, ze ging met haar vriendin Babs naar de bioscoop en was erna nogal overstuur. “De film was écht heel erg. Zo erg! Babs koos de film uit. Nah, zij mag nooit meer een film uitkiezen!”
“Maar oma, wat was er dan zo erg? Waar ging de film over?”
“Het was een Zweedse film. En hij duurde heel lang. Ik dacht dat er geen einde aankwam. Het ging over een vrouw die verkracht werd en…och jeeh, het was zó erg!”

Een tijdje terug bekeek ik zelf de film “Millenium 1: mannen die vrouwen haten”, waar oma met haar vriendin heen ging en kon ik alleen maar denken: oh nee, wat erg! En oma heeft deze film ook gezien?! Nee. Wat erg! 

Oma en ik bekeken samen vooral heel veel lieve films in de bioscoop, waar we mooie herinneringen aan overhielden. “About a Boy” was een perfecte keuze voor oma. Een Britse brave film met Hugh Grant. “8 Femmes” vond oma geweldig vanwege Catherine Deneuve, een favoriete actrice van haar. En “Amelie” werd onze lievelingsfilms, die bekeken we later nog wel vaker thuis op de bank.

Vanmiddag bekeek ik de bioscoopagenda, opzoek naar een typische “oma film”. De keuze was snel gemaakt: er draait weer een nieuwe film met Catherine Deneuve. Ik hoor oma zeggen: ja, zij is een goede actrice. Goede keuze!

Gelukkig zijn er tig films die we samen zagen en weet ik waar ze van houdt. Zo, kunnen er nog vele films volgen met oma in gedachten naast me.